Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Več o tem

Agencija 101 logo
Agencija 101

SLEN

Razvoj kreativnega razmišljanja pri otrocih

Atlantic Grupa d.d.
case
Play case video
video

Izhodišče

Nobena novica ni, da svet postaja vedno bolj kompleksen in hiter. Medtem vzgajamo generacije otrok, od katerih se pričakuje, da se bodo znali prilagoditi in v tem kaosu uspeti. Pa jim res zagotavljamo orodja in miselne vzorce za ta podvig?


V izobraževalnem sistemu se fokusiramo na linearno razmišljanje, ki je sposobnost slediti poti od točke A do B in reševati probleme z eno pravo rešitvijo na logičen način. Seveda je tovrstno razmišljanje pomembno, saj omogoča vključitev v družbo. Zanemarjamo pa drugi način razmišljanja, divergentno razmišljanje, ki je strokoven izraz za kreativno razmišljanje. Gre za sposobnost gledanja na izzive iz različnih zornih kotov in veščino iskanja več in drugačnih rešitev. In ta veščina je žal prepogosto izpuščena iz izobraževalnega sistema.

Ideja

Zato Argeta na portalu Junior dogodivščine lansira prvo platformo za razvoj kreativnega razmišljanja pri otrocih. Vsebine so razvite po načelih Edwarda de Bona, svetovne avtoritete na področju kreativnega razmišljanja, in v sodelovanju z Nastjo Mulej, edino licencirano trenerko kreativnega razmišljanja po de Bonu v Sloveniji. Kreativno razmišljanje je namreč bolj kot danost veščina. Prej, ko se je začnemo učiti, bolj jo bomo obvladovali. Popolnoma enako kot učenje česar koli drugega. Pomen kreativnega razmišljanja pa je veliko širši, kot to naslavljajo poklici s podobnim korenom v imenu. Kot ključno veščino jo za danes in jutri navajajo vse vodje najbolj uspešnih svetovnih podjetij. Še bolj pa je pomembna za življenje samo. Kreativno razmišljanje namreč otroke nauči, da tudi, če se jim ena vrata zaprejo, znajo odpreti še nešteto novih. Kar je alfa in omega razvoja samozavestnega, uspešnega otroka.

Izvedba

Zasnujemo 2 e-knjigi, v katerih otrok sam izbira alternativne poteke zgodb. Tako v eni knjigi najde 8 različnih zgodb, preko izbiranja poteka pa sam postane glavni junak poleg račka Juniorja. Poleg e-knjig zasnujemo tudi veliko število iger in izzivov, v katerih ni pravilnih rešitev, temveč je rešitev neskončno mnogo. Igre in izzivi namreč otroke spodbujajo, da na nalogo pogledajo iz različnih zornih kotov in iščejo kar se da zanimive in oddaljene povezave in rešitve. Igranje iger in reševanje izzivov pa postane neskončen poligon za razvijanje zamisli in iskanje oddaljenih povezav. Tako otroci razmišljajo, kakšno bi bilo življenje, če bi imeli ušesa, velika kot slon; za kaj vse lahko uporabijo svinčnik poleg njegove očitne uporabe, kdo in kakšni bi bili, če bi se neko jutro zbudili kot robot, panda ali pingvin.

Rezultati

0

mesečni obisk platforme v primerjavi z letom prej

0

povprečen čas branja knjig

0

povprečen čas igranja iger

0

povprečen čas branja e-knjig

0

nižja odbojna stopnja od predhodnega leta