Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Več o tem

Agencija 101 logo
Agencija 101

SLEN

GastarbAiter

Delavska svetovalnica
case
Play case video
video

IZHODIŠČE

V Sloveniji število tujih delavcev že sedaj presega 130.000, kar pomeni, da se je to število v desetih letih že skoraj podvojilo. V veliko primerih tujce uporabljajo za dela na nižje kvalificiranih delovnih mestih, zaradi česar so na žalost pogosto tudi tarča zlorab. Število teh primerov pa strmo narašča, saj so tuji delavci zaradi slabe informiranosti ranljivi.

IDEJA

V prvi fazi planiranja projekta je bil glavni cilj sodelovanja z Delavsko hranilnico uporabiti visoko tehnološko korporacijsko znanje za opolnomočenje delavcev. To pomeni razviti aplikacijo, ki najde odgovore na kompleksna vprašanja, povezana z delom v Sloveniji, oziroma ustvariti konkretno digitalno rešitev za opolnomočenje na področju delavskih pravic.

IZVEDBA

Aplikacija GastarbAiter pretvarja človeško inteligenco 5 svetovalcev v nenehno dostopen komunikacijski kanal, ki omogoča tujim delavcem prvi stik s podporno mrežo v Sloveniji. Razvita je na temeljih preproste uporabniške izkušnje ter izkorišča revolucijo v dostopnosti umetne inteligence podjetja OpenAI, na kateri temelji strojna obdelava več kot 240.000 besed iz zapisov slovenske delovne zakonodaje.

Preko prosto dostopne aplikacije lahko tuji in domači delavci postavijo vprašanja o delu v Sloveniji v kar 130 svetovnih jezikih in prejmejo takojšnje informacije v izbranem jeziku, predstavljene na preprost in razumljiv način. Za uporabo je dovolj le osnovna pismenost pri uporabi pametnega telefona, vsi uporabniki pa lahko za konkretno pravno pomoč preprosto stopijo v stik s pravniki v Delavski svetovalnici.

REZULTATI

0

vprašanj tujih delavcev v prvem mesecu

0

uspešnost odgovorov

0

medijskih objav ob lansiranju