Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Več o tem

Agencija 101 logo
Agencija 101

SLEN

Tudi to je Slovenščina

ZDGNS
case
Play case video
video

IZHODIŠČE

Bi verjeli, da 1500 Slovencev govori svoj jezik, ki ga skoraj 2 milijona preostalih Slovencev ne razume? To so gluhi in naglušni, ki se sporazumevajo v znakovnem jeziku. Čeprav je tudi znakovni jezik slovenski jezik, imajo gluhi šolarji in študenti velike težave v izobraževalnih ustanovah s sporazumevanjem z učitelji in profesorji, odrasli pa s sporazumevanjem pri vseh vsakodnevnih opravilih in v svojih službah. Zato je največja želja gluhih, da bi tudi slišeči znali vsaj osnove znakovnega jezika.

IDEJA

Učenje kretenj in znakov znakovnega jezika je zahteven in dolgotrajen proces, zato bi bilo utopično pričakovati, da bo želja gluhih lahko uresničljiva. Ampak ker je nekje treba začeti, smo začeli z enim znakom, ki v jeziku gluhih pomeni rad te imam. Pomemben vidik kampanje je bilo tudi ozaveščanje slišečih, da je tudi znakovni jezik slovenski jezik, ki ga govorimo Slovenci.

IZVEDBA

K sodelovanju smo povabili ilustratorja Davida Krančana in ustvarili plakate, s katerih so nas očetje slovenskega jezika učili pomena enega znaka in ozaveščali splošno javnost, da je tudi znakovni jezik slovenski jezik. Cankar, Prešeren in Trubar so tisti, prek katerih se od šolskih klopi dalje učimo maternega jezika. Tokrat pa so nas učili znakovnega jezika, ki je vpisan v ustavo Republike Slovenije kot slovenski ter s tem enakovreden in enakopraven jezik.

REZULTATI

Kampanja je svojo pot začela na mestnih plakatih, slišeče je v nadaljevanju učila znakovnega jezika na mestnih avtobusih, zasedla nakupovalne centre, prodrla v medije in prišla celo do odločevalcev v parlamentu.